Sanatın yeni formu: NFT

18076594
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dijital bir verinin platformlara eklenmesiyle oluşturulan değiştirilemez token, verinin özgünlüğünü kanıtlayan benzersiz bir kimlik ortaya çıkarıyor.

Tüm dünyada insanların evlerine kapandığı pandemi döneminde sanatsız kalmamak isteyenler çareyi NFT’de buldu! Uzmanlar, dijital çağın ve pandeminin bir yansıması olan NFT için ‘Sanatın yeni formu’ diyor. NFT satışları, sanat ve dijital finans alanlarında yeni bir çağın ayak sesleri gibi görünüyor. Dijital bir verinin platformlara eklenmesiyle oluşturulan değiştirilemez token, verinin özgünlüğünü kanıtlayan benzersiz bir kimlik ortaya çıkarıyor. Blok zinciri defteri sayesinde doğrulanabilen bu kimlik, verinin orijinalliğinin teyit edilebilmesine imkan tanıyor ve kriptografik bir algoritmayla yönetiliyor. Bu kriptografik algoritma, yalnızca token sahibinin hak iddia edebileceği bir kimlik oluşturup takibini sağlıyor.

Nedir?

NFT’nin açılımı Non-Fungible Token. Türkçe’ye ‘Değişimi mümkün olmayan para ya da çip’ olarak çevrilebilir. Özel bir kriptografik token türü olan NFT, kopyalanamıyor ve türünün tek örneği. NFT’nin özgün ve tek olması, karşılıklı olarak kendi türünden başka bir token ile takasının yapılamamasına yol açıyor. NFT’ye aktarılan bir sanat eserinin özgünlüğü kolayca doğrulanabiliyor ve eserlerin kopyalamasının önüne geçiliyor.

Ne işe yarar?

Günümüzde ünlü sanat eserlerinin kusursuz kopyalarına farklı fiziksel formlarda kolaylıkla ulaşılabilir. Bu sanat eserlerin orijinal halleri dünya üzerinde tektir. Değiştirilemez tokenler, belirlenen veriyi harf ve sayılardan oluşan 40 basamaklı bir şifrelemeyle güvence altına alır ve sahibinin dijital cüzdanında saklamasına imkan tanır. Bu verilerin sahip olduğu 40 basamaklı kripto şifrenin kırılması imkansızdır.



Nasıl satılıyor?

Dijital eserleri satışa imkan tanıyan Rarible, Opensea ve superRare gibi platformlar, eser sahibinin dijital bir cüzdan aracılığıyla hızlı bir şekilde değiştirilemez token oluşturmasını sağlar. Blok zincirine girişi yapılan eser ve token, açık artırma ve doğrudan satış gibi etkinliklerle yeni bir alıcı bulabilir. Satış sonrasında verinin eşsiz imzasını taşıyan token, alıcının dijital cüzdanına gönderilir ve verinin sahipliğini kanıtlayabilmesini sağlar.

Bu Yazıya Tepki Ver