Sedat Peker muamması ! Sedat Peker nerede?

sedat-peker2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin gündemi yine Sedat Peker… Sedat Peker’in gözaltına alındığı ve Türkiye’ye iade edilebileceği haberi gündeme bomba gibi düştü. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katar ziyareti dolayısıyla, Katar Doha’dan yayın yapan El Cezire web sitesinde Umar Farooq imzalı bir haber-yorum yayımlandı. Haberde, Sedat Peker’in gözaltında olduğu ve Türkiye’ye iade edilebileceği açık açık belirtildi. El Cezire daha sonra haberin içeriğinde, gözaltına alınma ile ilgili kısmı doğrulayamadığını belirterek, metnin o bölümünü haberden çıkardığını duyurdu ancak bu açıklamayla birlikte başa dönülmüş oldu:  Sedat Peker’in nerede?

NE OLDU?

Al Jazeera web sitesindeki Umar Farooq imzalı bir haberde, Abu Dabi’nin veliaht prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın geçen ay Ankara’da Erdoğan ile bir araya gelmesinin ardından ısınan ilişkilere örnek olarak BAE’de tutuklu bulunan Türk vatandaşı Mehmet Ali Öztürk, serbest bırakılarak Türkiye’ye dönmesine vurgu yapılıp, gözaltına alınan Sedat Peker’in iadesi ihtimali belirtildi. Gerçek Gazete, El Cezire’nin bu haberinin ilgili bölümünü, “Sedat Peker Türkiye’ye iade mi ediliyor?” olarak haberleştirdi ancak farklı kaynaklarda da haberleştirilen metin üzerinden tartışmalar devam etti.

thumbnail
İlgili Haber
Sedat Peker Türkiye’ye iade mi ediliyor?

Orijinal İngilizce metinde “(Sedat Peker), … has also reportedly been detained by UAE authorities and could be returned to Turkey” (Sedat Peker’in gözaltına alındığı ve iade edilebileceği) ibaresi geçmesine rağmen, El Cezire’den Sinem Köseoğlu ise haberi yalanladı ve “El Cezire’nin ‘Sedat Peker’in tutuklandığı ve Türkiye’ye iade edileceği’ şeklinde bir haberi, manşeti bulunmamaktadır. Internet sitemizde yayınlanan bir haberde arkadaşımız ‘Peker’in BAE tarafından tutuklandığı ve iade edileceği iddia edilmişti’ şeklinde bir ifade kullanmıştır.” ifadesini içeren bir tweet atarak orijinal metni yalanladı.

EL CEZİRE METİNDEN ÇIKARDI

Haberin gündeme yerleşmesinin ardından El Cezire sitesinde haberin altına “Bu makalenin bir önceki versiyonu Türk mafya lideri Sedat Peker’in BAE yetkilileri tarafından gözaltına alındığına ilişkin iddiaya yer veriyordu. Bu cümle Al Jazeera, bu iddiaları doğrulayamadığı için makaleden çıkarılmıştır” ibaresi eklendi.

İLGİLİ BÖLÜMÜN ORİJİNAL İNGİLİZCE METNİ

There are other signs that relations between the two countries are warming. Mehmet Ali Ozturk, a Turkish businessman held in the UAE since 2018 on charges of financing “terror” groups in Syria, was released and travelled back to Turkey. Sedat Peker, a convicted Turkish mob boss whose sensational internet videos issued from exile in Dubai have included scandalous accusations against top Turkish officials, has also reportedly been detained by UAE authorities and could be returned to Turkey, which has long sought his extradition.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir