Türkiye dengeleri değiştirdi

politikamanset1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Makalede “Dünyanın dört bir yanındaki küçük ordular, düşmanlarına karşı ucuz insansız hava araçları kullanmaya başladı. Türkiye, stratejik dengeleri değiştiren yeni bir savaş taktiği üretmiş oldu” denildi

Amerikan Wall Street Journal’da yayımlanan “Türkiye, Dengeleri Yeniden Şekillendiriyor” başlıklı analiz, M5’in internet sitesinde yer aldı. Analizde “Türkiye’nin uygun fiyatlı dijital teknoloji ile inşa ettiği insansız hava araçları, Suriye, Libya ve Azerbaycan’da verilen savaşlarda Rus himayesindeki tankların ve diğer zırhlı araçların yanı sıra Rus hava savunma sistemlerini de imha etti” denildi.

Makale, “Bu insansız hava araçları, geleceğin savaşlarının en ileri teknolojiye sahip pahalı araçlar kadar ucuz ama etkili savaş araçlarıyla da şekilleneceğine işaret ediyor. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace geçen yıl yaptığı konuşmada, Türk insansız hava araçlarının Suriye’deki etkisine atıfta bulunarak, ‘Oyunun kurallarını değiştiriyor’ ifadelerini kullanmıştı” şeklinde devam etti.

Wall Street Journal’da “İsrail ve ABD, önde gelen düşmanları hedef almak için terörle mücadele operasyonlarında uzun süredir üst düzey insansız hava araçları kullanıyor. Ancak bu ülkeler, çoğalması korkusuyla bu ürünlerini müttefiklerine bile satmaktan çekindiler” ifadeleri yer alırken, Türkiye’nin silahlı insansız hava aracı devrimi ile Amerika ve İsrail’in politikasına nasıl etki ettiğini vurguladı.

Amerikan İHA’sından daha faydalı

Wall Street Journal, Amerikan İHA’sı ile Bayraktar’ı şöyle kıyasladı: Amerikan MQ-9 ile karşılaştırıldığında, Bayraktar TB2 için dört lazer güdümlü füzeleri ile hafif silahlı bir üründür denilebilir. Temel menzilini yaklaşık 200 mildir. Yani MQ-9’un menzilinin kabaca beşte biri ile sınırlıdır. Fakat etkisi açısından çok faydalı ve güvenli olduğu açıktır.



TB2’ler 20. yüzyılda savaşları değiştiren Sovyet Kalaşnikof AK-47 tüfeğini anımsatıyor denilebilir.  MQ-9 yüz milyonlarca dolara mal olurken, Bayraktar TB2 insansız hava aracı, yer birimleri ve diğer temel operasyon ekipmanları ile birlikte sadece on milyonlarca dolara üretiliyor.

Amerika ile sorun çıkartır

Tarafsız bir politika araştırma grubu olan Mitchell Havacılık ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden araştırmacı Dan Getger, “Birçok Avrupalı ​​ortak gibi ABD, Türkiye’nin insansız hava aracı ihracatına ve Türkiye’nin bu çatışmalarda dronları agresif bir şekilde kullanmasına temkinli yaklaşıyor”  açıklamasında bulundu. ABD Ordusu’ndan özel harekatlardan emekli korgeneral Mike Nagata ise; “Bu insansız hava araçlarının Türkiye, ABD ve NATO arasındaki ilişkilerin geleceğine ilişkin bir zorluğun parçası” olabileceği tespitinde bulundu.

 

Bu Yazıya Tepki Ver