Vatandaş hangisine inansın?

1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜİK, enflasyon rakamlarını sosyal medya hesabından yaptığı ilk paylaşımında yıllık enflasyonu yüzde 17,22 olarak açıkladı.  Ardından bu paylaşımı silen TÜİK, yeni verileri paylaştı. Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir’in bu paylaşımların ekran görüntüsünü alarak yaşanan ikilemi ortaya çıkardı.

Paylaşılan rakamları kendi sosyal medya hesabından da paylaşan TÜİK, paylaşım yaptığı ilk fotoğraf ve verilerde kafa karışıklığına yol açtı. Paylaşımda açıklanan enflasyon oranının aslında daha yüksek olduğu ise dikkatlerden kaçmadı. İlk paylaşımında yıllık enflasyonu yüzde 17,22 olarak açıklayan TÜİK, daha sonra paylaşımı silerek yeni verileri paylaştı.

HANGİSİ DOĞRU?

Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir’in paylaşımları ekran görüntüsü alarak kendi sosyal medya hesabından paylaşmasıyla ortaya çıkan tabloya göre, TÜİK, ilk paylaşımında yıllık enflasyon oranını yüzde 17,22 olarak paylaşırken, daha sonra bu rakamı ve paylaşımı silip açıkladığı güncel veriler üzerinden yeni bir paylaşım yaptı. Oğuz Demir, yaptığı paylaşımda şu notu düştü: “Enflasyonun aylık %0,89 ve yıllık %16,59! Ama TÜİK’in anasayfasında görünen yıllık enflasyon oranı başka, tıkladığınızda içeride görünen başka. %17,22 görünüyor. Şimdi yıllık enflasyon %16,59 mu %17,22 mi? Hangisini yanlış girdiniz arkadaşlar?”

ENAG’TA YAPMIŞTI

TÜİK verilerinin açıklanmasının ardından Enflasyon Araştırma Grubu’nun da (ENAG) paylaşımı gelmiş ve açıklanan veriler kafa karıştırmıştı. ENAG’ın 2021 yılının ilk 5 ayındaki verilerden yola çıkarak paylaştığı rakamlarda enflasyon 5 aylık yüzde 16,1 olarak görünmekteydi. Ekonomist Özgür Demirtaş’ta bu karışıklığı kendi sosyal medya hesabından duyurmuştu.



Bu Yazıya Tepki Ver