Yeni anayasa ne öngörüyor?

erdogan-taziye-aa-1513165_2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Millet ittifakının, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” sözlerine karşılık, AK Parti “İyileştirilmiş Cumhurbaşkanlığı Sistemi” ile kamuoyuna çıkmaya hazırlanıyor.

Yapılan çalışmada hak ve özgürlüklerin arttırılması ve kimi yerde ABD’yi örnek alması planlanıyor.

Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun konuyla ilgili yazdıklarına göre; taslak toplantısında, “Cumhurbaşkanının kararname yetki çerçevesinin daha net çizilmesi, gensoru ve güven oylamasına benzer bir sistemle Meclis’in denetim yetkisinin artırılması, bazı bakanların atanmasının ABD’deki gibi Meclis’in onayına bağlı olması, yürürlükten kaldırılan sözlü soru önergesi sisteminin geri getirilmesi, bu kapsamda bakanların belli günlerde Meclis Genel Kurulunda milletvekillerinin sözlü sorularını cevaplaması” önerileri öne çıkıyor.

GENSORU GERİ GELECEK

Yine tartışılanlar arasında Meclis’in denetim yetkisini güçlendirmek üzere, gensoru uygulamasının geri getirilmesi konusunun en hararetli tartışma konusu olduğu söyleniyor.

Buna göre, bakanlar aleyhinde belli milletvekili sayısına aşmak kaydıyla gensoru verilmesi gündemde.



Kulislere göre, MHP Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın seçimle gelmesini savunurken, AK Parti vekiller arasından Cumhurbaşkanı’nın seçmesini savunuyor.

GÜVENOYUNDA ABD YORUMU

Güvenoyu konusunda üç formül üzerinde duruluyor. Kabinenin tümünün birlikte güvenoyu alması, ABD sisteminde olduğu gibi sadece, Millî Savunma, Adalet, İçişleri, Dışişleri gibi bazı bakanların güvenoyu alması veya bakanların tek tek güvenoyu alması üzerinde duruluyor.

Bakanların güvenoyu alması yaklaşımı İran’da günümüzde uygulanıyor. İran Cumhurbaşkanı kabinesi Meclis onayına sunuluyor. Ve bakanlar tek tek güven oylamasına gidiyor. Yeterli oyu alamayan, bakan olarak atanamıyor.

Bu Yazıya Tepki Ver