Zam tufanı… Seçimde rafa kalkan zamlar iniyor!

alışveriş market enflasyon
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de seçimlerden sonra başlayan zam yağmuruna yenilerinin eklenmesi bekleniyor. Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, vergilerde ve fiyatlarda artışın ‘eli kulağında’ olduğunu söyledi.

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati döneminde enflasyon, cari açık ve döviz kurları rekor kırdı. Bu dönemde Türk lirasındaki erimeyi durdurabilmek için devreye alınan Kur Korumalı Mevduatı uzmanlar ‘saatli bomba’ya benzetiyor. Merkez Bankasının rezervleri de 21 yıl sonra ilk kez eksiye düştü. Bu durum iktidarın finansman ihtiyacını da artırdı. Uzmanlar bu yükün vergilerle halkın sırtına bindirileceği görüşünde. 2023 Genel Seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı el değiştirdi. AKP’nin büyük umutlar bağladığı Mehmet Şimşek’in göreve gelmesiyle birlikte dolar TL kurundaki baskılanma sonlandı ve seçim öncesi 19 lira bandında olan dolar TL kuru 23 lirayı aştı.

SEÇİMDE RAFA KALKAN ZAMLAR İNİYOR

Cumhuriyet’ten Şehriban Kılıç’a konuşan Prof. Serdar Sayan şunları söyledi: “İlk etapta önemli fiyat ve vergi artışları beklememiz gerektiği kesin. Zaten seçim dolayısıyla ertelenen fiyat artışlarının eli kulağında olmalı. Ardından KKM ve diğer kamu harcamalarının finansmanı için kaynak bulmak gerekecek. Birçok dolaylı vergide ciddi artışlar olacak.”

Bu Yazıya Tepki Ver