“Zorunlu karşılık” yeniden düzenlendi

dolardoviz
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesisinde yeni düzenlemelere gidildi. Yapılan değişikliklerle ilk aşamada TL cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin 13,2 milyar TL, döviz cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin de yaklaşık 2,7 milyar dolar artması bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânı azami oranını yüzde 20’den yüzde 10’a düşürdü. Merkez, döviz cinsinden mevduat ve katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranlarını da tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırdı. Konuyla ilgili açıklamada, “Banka fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması için zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gidildi” denildi. Buna göre, TL zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânı azami oranı yüzde 20’den yüzde 10’a düşürülürken, söz konusu imkânın 1 Ekim 2021 tesis tarihinde sonlandırılacağı belirtildi.

19 TEMMUZ SONRASI

Bu kararlarla ilk aşamada TL cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin 13,2 milyar TL, döviz cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 2,7 milyar dolar artması bekleniyor. Öte yandan 25 Haziran 2021’de yabancı para mevduat ve katılım fonu hesaplarında bulunan, bu tarihten sonra TL mevduat ve katılım fonuna dönüşen tutarlar, yükümlülükten muaf tutulacak. TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara, sistemdeki toplam mevduat ve katılım fonu içinde TL’nin payını artırıcı yönde ilave faiz/nema uygulanacak. Söz konusu değişiklikler, tesisi 6 Ağustos 2021’de başlayacak olan 19 Temmuz 2021 yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacak.

Bu Yazıya Tepki Ver