Avrupa demokrasi yorgunu

avrupa
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alman filozof Bossong, Yaşlı Kıta’nın falına baktı: İnsanlar çok iyi yaşadılar ve bu nedenle anlamsız bir şekilde demokratik kontrol işlevlerinden vazgeçmeye hazır.

Ünlü Alman yazar ve şair Nora Bossong, Der Tagesspiegel’de Avrupa’da marjinalleşme korkusunun popülizmi beslediğini belirterek, Yaşlı Kıta ile ilgili karamsar bir tablo çizdi. Liberalizm ve demokrasiden artan hoşnutsuzluğun yalnızca eski Doğu Bloku devletlerinin mirası olmadığını öne süren Bossong, “Bir demokraside, halkın yasama ve yürütme düzeyinde karar verenleri eleştirmesi ve ilgili yapıların hâlâ zamanın gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını sorması normaldir. Ancak eleştirenler ve soranlar da dahil olmak üzere, insanların hata yapması da normaldir” dedi.

Bossong, rejimle ilgili yaşanan sıkıntının boyutlarıyla ilgili olarak, “Beni korkutan, sadece sağdan değil, baş gösteren demokrasi yorgunluğu. Bana öyle geliyor ki insanlar çok iyi yaşadılar ve bu nedenle anlamsız bir şekilde demokratik kontrol işlevlerinden vazgeçmeye hazırlar. Her şey güvende, hiçbir şey değişmiyor ve insanlar kendilerini tok hissediyor” şeklinde konuştu.

Bu Yazıya Tepki Ver