F-35B savaş uçağına 2 milyon dolarlık kuş çarptı

savunmakus
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya’da bir ABD F-35B savaş uçağına kalkış sırasında kuş çarptı. Askeri sözcü,  savaş uçağının bakım maliyetinin 2 milyon doları aşmasının beklendiğini söyledi.

Japonya’da bir ABD F-35B savaş uçağı kalkışa hazırlanırken, ilginç bir kazaya uğradı. F-35’e kuş çarptı. Pilot insani zayiat vermeden başarılı bir şekilde durdu. Ancak kazanın maddi kaybı büyük oldu. Bir askeri sözcü, olayın “A Sınıfı kaza” olarak tanımlandığını ve savaş uçağının bakım maliyetinin 2 milyon doları aşmasının beklendiğini söyledi.

Kaza yapan uçak, ABD Deniz Piyadeleri’nin 121. “Yeşil Şövalye” Uçan Filosunun (VMFA 121) bir parçası. 2012’de F-35B’lerle ilk kez yeniden donatıldı. Kuşların havaalanına yaklaşmasını önlemek için, ABD ordusu, Japonya’da kaza yaşanan piste iki farklı radar kurdu. Ancak kuş radarlarının verimi iyi değil. Pentagon’un istatistiklerine göre, 2011-2017 mali yılında ABD Hava Kuvvetleri, yaklaşık 180 milyon dolarlık kayıpla toplam 418 vahşi yaşam çarpışma kazasına maruz kaldı.

Her uçak 120 milyon dolar

Türkiye’nin proje dışına bırakıldığı F-35, Lockheed Martin tarafından tasarlanmış ve üretilmiş, birçok ülke tarafından geliştirilmiş ve donatılmış beşinci nesil çok amaçlı avcı uçağı. Tip B, ABD Deniz Piyadeleri ve Kraliyet Donanması tarafından kullanılan dikey / kısa alan kalkış ve iniş türü. Her uçağın maliyeti (2015 verilerine göre) 120 milyon dolar.



Bu Yazıya Tepki Ver