Bayraktar Rusları çıldırttı

savunmamanset
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin Polonya’ya Bayraktar TB2 SİHA ihracı, Moskova’da geniş yankı buldu… Ruslar, şimdi “ABD’nin kanatları altındaki Polonya neden Türk İHA’larına ihtiyaç duydu” sorusuna cevap arıyor.

UKRAYNA’NIN ardından Polonya’nın da Türkiye’den Bayraktar TB2 SİHA alması, Rusya’da dikkatle takip ediliyor. Rus gazeteci Olga Samofalova, “Rusya, Polonya’dan Kaliningrad’a yönelik Türk tehdidine nasıl tepki verecek” başlıklı makalesinde şu görüşleri dile getirdi: “Ukrayna’nın ardından bir başka Rus komşusu, Libya’daki savaşta ve Dağlık Karabağ’daki son çatışmada etkinliğini gösteren Türk muharebe insansız hava araçları Bayraktar’ı satın almaya karar verdi. Polonya, bir yıl içinde ilk insansız hava araçlarını alacak. ABD’nin kanatları altındaki Polonya neden Türk İHA’larına ihtiyaç duydu ve bunlar Rusya’nın güvenliğine nasıl bir tehdit oluşturuyor?”

UAV.ru İnternet portalının baş editörü ve insansız havacılık alanında önde gelen bir Rus uzmanı olan Denis Fedutinov da “Saldırı droneları, savaşı daha hızlı ve daha ucuz hale getirir. Rusya’da, iki pilotlu bir Mi-28 benzer bir çalışma yapıyor. Ama yere serilirse, kayıplar çok daha fazla olur hem parada hem de insan hayatında. Bir drone kaybetmek daha ucuzdur ve herhangi bir zayiat yoktur ve yeni bir droneu hızla havaya kaldırabilirsiniz. Son olarak, bir İHA’ya vurmak çok daha zordur, çünkü küçüktür, daha az gürültü çıkarır ve radarların tespit etmesi daha zordur.”

Fedutinov’a göre, Polonyalılar tarafından planlanan satın alma işleminin bölgedeki kuvvetler dengesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olması muhtemel değil, çünkü bu tür insansız hava araçları genellikle teknik ekipman açısından açıkça daha zayıf olan bir düşmana karşı yaygın olarak kullanılıyor. Rusya açıkça zayıf bir halka değil. Rusya’nın sahip olduğu modern hava savunma sistemleri, Türk Bayraktar’ı ile rahatlıkla başa çıkabilir. Kaliningrad savunması da dahil olmak üzere yarışı geçemeyecekler.

Ezeli kılıç-kalkan mücadelesi

Fedutinov, Türk İHA’ları önünde Rus hava savunma sistemlerinin çaresizliğinden bahsedenlere de itiraz ederken; kılıç ile kalkanın üreticileri arasındaki bu mücadelenin kalıcı olduğunu söylüyor.  Bu tür ifadelerin doğası gereği reklam niteliğinde olduğunu belirten Fedutinov, “Herhangi bir İHA sistemi geliştiricisinin, potansiyel bir düşman için mevcut karşı önlemleri hesaba katarak, önerilen sistemlerinin beka kabiliyetini artırmaya çalıştığı açıktır. Aynı zamanda, dronelarla savaşmak için kullanılan hava savunma ve elektronik harp sistemlerinin yaratıcıları da değişen tehditlere yanıt olarak teknik çözümlerini geliştiriyorlar.



Bu Yazıya Tepki Ver