Bakırköy’de pazar yeri bilmecesi

bakirkoy_zuhuratbaba_pazarinin_yeni_yerinin_istenmemesinin_altindan_rant_cikti_h8789_79e2b
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belediye, Osmaniye’de yeni bir kapalı pazar kurma kararı aldı ama yapım işini ekonomik sebeplerle Pazarcılar Odası’na devretti. Ancak “Pazar yerlerinin kurulması ve işletilmesi” maddeli yönetmeliğe göre belediye ve iştiraki dışında kişi ya da kuruluşlara bu hak devredilemiyor

Bakırköy Belediyesi’nin , hukuken devri mümkün olmayan ‘Pazar yeri kurma’ yetkisini 25 yıllığına Pazarcılar Odası’na devretmeye hazırlanması kafaları karıştırdı. Belediye, geçtiğimiz yıl temmuz ayında hastane alanı ve acil ulaşım yolu olduğu gerekçesi ile Zuhuratbaba Karabal Caddesi üzerinde kurulan Salı Pazarı’nı yer göstermeden kaldırmış, sonrasında gerek esnaf, gerekse halkın tüm itirazlarına ve eylemlerine rağmen mahalle sınırları içinde pazarın kurulacağı alternatif bir alan gösterilmemişti.

MAHALLE HALKI KARŞI ÇIKTI

Pazarı önce Osmaniye Mahallesi’nde kurma kararı alan Bakırköy Belediyesi, Zuhuratbaba’dan buraya araçsız gidilmesinin mümkün olmaması ve pandemi nedeniyle iptal etti. Son olarak Osmaniye’de kapalı pazar alanı yapılması konusunda uzlaşıldı. Pazar yeri kurma yetkisini belediye önce iştiraki olan BYUAŞ’a verdi. Ancak ekonomik nedenlerle hem belediye, hem de BYUAŞ pazar yeri kurma işinden vazgeçti. Bakırköy Belediyesi bunun üzerine bu hakkı Pazarcılar Odası’na devretti.

ORTAK HİZMET PROJESİ KILIFI

Ancak “Pazar Yerleri Hakkındaki” yönetmeliğinin “Pazar yerlerinin kurulması ve işletilmesi” başlıklı 5’inci maddesine göre, sadece belediye ve yüzde ellisinden fazla hissesine sahip olduğu iştirak şirketi tarafından pazar yeri kurulabiliyor. Bakırköy Belediyesi ise, Belediye Kanununun 75. maddesine dayanarak ‘Ortak Hizmet Projesi’ adı altında projeyi Pazarcılar Odası ile yapmayı düşünüyor. Zuhuratbaba Pazarı da, kapalı pazar yeri inşaatı tamamlanana kadar 8 ay yine eski yerine ‘Karabal Caddesi’ üzerine kurulacak.



Bu Yazıya Tepki Ver