Gerçek Özel- Murat Bayar
Enflasyon son 26 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. TÜİK’in verilerine göre temmuz ayında yıllık enflasyo18,95’e, üretici enflasyonu ise yüzde 45’e ulaştı. Gerçek Gazete’ye konuşan Mustafa Sönmez, enflasyonu düşürmek içinhiçbir çaba yok, dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Temmuz’da aylık 1,8 ve yıllık enflasyon 18,95 ile 26 ayın zirvesine çıkarken, bu rakam üretici enflasyonunda yüzde 45’e dayandı. Tüketici ile üretici arasındaki makastaki rekor, önümüzdeki dönem enflasyonunun da habercisi durumunda. Enflasyonda en büyük artış gıdada, elektrik ve doğalgazda oldu. Veriler tüketici fiyat endeksinde 2003’ten bu yana en yüksek Temmuz enflasyonuna işaret etti.
“Ağustos enflasyonu yüzde 20’yi aşar!”
Yüzde 45’lik üretici (sanayici) enflasyonu ile 18,95’lik tüketici enflasyonu arasındaki makasın rekor seviyesini Ekonomist Mustafa Sönmez yeni enflasyon artışı olarak okuyor: “Enflasyon önümüzdeki ay yüzde 20’yi rahat görür. Merkez’in (MB) para piyasalarını sıkılaştırmak ve faizleri artırması gerekir. Ama Saray bunu istemiyor. Piyasada yaşananlar, daha çok parası olanların mala yönelmesi şeklinde oluyor. Ertelenmiş ya da bekletilmiş harcamalar öne çekiliyor. Bu da, piyasada sahte ve geçici bir canlılık yaşatıyor. Nüfusun yüzde 10’u gelirin üçte birini alıyor. Mal alarak, harcama yaparak parayı değerlendirmek bir yöntem. Döviz olarak tutanlar da enflasyon karşısında kendilerini koruduklarını düşünüyor. Normalde bu döviz kurunu da yükseltir. Ama dünyada dövizi düşüren bir rüzgâr var.”
1 yıllık süreçte çevrilmesi gereken 190 milyar dolara, cari açığın 20 milyar doları ile 210 milyar doları bulduğuna işaret eden Sönmez, paranın bulunamayan kısmının döviz kurunu yükselttiğini belirtiyor.
Doç. Dr. Oğuz Demir devletin dışarıdan pahalıya borç alıp, içeride ucuza borç vererek, zaman kazanmaya yönelik son bir hamlesinin kaldığını, tünelin ucunda erken seçim olduğunu kaydediyor.
Mustafa Sönmez ise, zaten devletin dışarıdan pahalıya alıp, içeride “belli “ isimlere ucuza krediyi verdiğini, bu yapının da devam edeceğini ifade ediyor: “Albayrak ve Elvan döneminde de bu yapıldı.”
İLK TÜRBÜLANSTA BORÇ ÇEVRİLEMEZ
Sönmez, bu hamlelerin çaresizlikle yapıldığını ve Hazine’ye ağır yükü olduğunu kaydederek, “Dünyada bir türbülans olursa bu da yapılamayacak.
Sönmez, enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğunu, geldiğimiz seviyelerin katlanılabilir olmadığını belirtiyor: “iktidarın enflasyonu düşürme gayreti, ya da çabası yok. ‘Bununla yaşamayı öğren’ diyor.”