Kapanma üretimi vurdu

üretim
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeks, koronavirüs yasaklarının etkisiyle 49.3’e gerileyerek sektör faaliyetlerinde daralmaya işaret etti. Mayısta 10 sektörden 7’sinde üretim hız kesti.

İstabul Sanayi Odası (İSO) Satın Alma Yöneticileri endeksi (PMI), koronavirüs kısıtlamalarına paralel olarak Mayıs’ta 49.3’e geriledi. Böylece endeks Mayıs 2020’den bu yana ilk kez 50 seviyesinin altına inmiş oldu. Mayısta 10 sektörden 7’sinde üretim hız kesti. PMI Mayıs 2020’den bu yana ilk defa daralmaya işaret ederken imalat sektörünün yeni siparişeri ve üretimi geriledi. Ham madde teminindeki sorunlar ve TL’deki değer kaybı girdi maliyetleri ve satış fiyatlarının artmasına yol açtı.

4 AY SONRA DARALDI

İSO için IHS Markit tarafından derlenen PMI, nisanda salgının güç kazanmasına paralel olarak 50.4 ile 11 ayın en düşük değerini almıştı. Endekste 50’nin altındaki değerler daralmaya işaret ediyor. İmalat sanayinin aldığı yeni siparişleri gösteren alt endeks, salgın kısıtlamaları ile azalan talep sonucu mayısta 47.4’ten 46.4’e indi. Ankete katılan imalatçılar siparişlerdeki daralmanın salgından kaynaklandığını belirttiler. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi de 51.2’den mayısta 48.8’e inerek 4 ay büyümeden sonra tekrar daraldı.

Bu Yazıya Tepki Ver