Karısını aradı, bir tabur asker öldü

savunmamanset
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ukraynalı bir asker 2015’te karısını aradı ve “Mermiler yanımda patlamaya başladı” dedi. Ağda beliren cep telefonuna topçu ateşi açıldı. Taburundaki tüm askerler öldü. NATO, bu olayın tekrarını istemiyor.

İngiliz The Economist, NATO’nun askerlerin telefonlarını giderek daha fazla tehdit olarak olarak aldığını yazdı. NATO ülkeleri, askerlerin cep telefonlarının Rusya tarafından istismar edilebilecek bir güvenlik açığı olduğunu düşünerek Ukrayna deneyimini dikkatle inceliyorlar. 2015’te Debaltseve’yi Rus güçlerinden koruyan Ukraynalı asker Viktor Kovalenko saklandığı yerden çıktı. Bunu yapmaması emredilmiş olmasına rağmen, karısını aramak için cep telefonunu açtı. Asker, “Yakında mermiler yanımda patlamaya başladı” dedi.

Benzer saldırılar, taburundaki diğer askerleri öldürdü. Düşman, ağda beliren cep telefonlarına topçu ateşi açmayı öğrendi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin kaptanı Volodymyr Fityo, o zamandan beri, ön hatlarda telefonların kullanımının büyük ölçüde azaldığını, ancak hiç durmadıklarını söylüyor.

Cep telefonları bir komut ikilemi. Telefonları tamamen yasaklamak morale zarar veriyor. Ancak Litvanya’da eski bir NATO komutanı olan Yarbay Reuven Habel, bir telefonun “Karanlıkta bir meşale gibi” büyük bir operasyonu açığa çıkarabileceğini söyledi.

Cep telefonları başka tehditler de taşıyor. Bazı teknik gelişmeler askerlere propaganda gönderiyor. Kısa mesajların ordunun psikolojik durumunu zayıflatmaya hizmet ettiği açıklandı. Önce “Bombardımanı beğendin mi?” diye askere SMS geliyor. Ardından gelen SMS’te askere “Bir kuruş için mermi beklerken aileni kim soyuyor?” diye soruluyor.

Askerlere ayrıca casus yazılımların da indirildiği videoların bağlantıları gönderilir. Çapkın kadınlar gibi davranan hackerlar, bu hileyi Gazze Şeridi yakınlarındaki İsrail askerlerinin cep telefonlarına bulaştırmak için kullandılar. İsrail Savunma Bakanlığı, 50 askerin telefonunun hacklendiğini tespit eden Rus Kaspersky Lab’ı kiraladı.



Casus yazılım keşfedildi

Amerikan şirketi CrowdStrike, Rus askeri istihbaratı için veri toplayan bir dizi mobil uygulaması keşfetti. Komutan Widmenn, topçuları hedef almak için mobil uygulamanın kısa süreli kullanımı nedeniyle Ukrayna ordusunun uğradığı korkunç sonuçlara dikkat çekti. Program, Ukrayna ordusunun koordinatlarını gizlice Kremlin’e iletti.

ABD Yandex.Taxi’yi yasakladı

Rus Yandex.Taxi uygulaması da dikkat çekti. Eski Litvanya Savunma Bakan Yardımcısı Edvinas Kerza, Rus casuslarının programı telefonun mikrofonuna erişmek için kullandıklarını söyledi. ABD hükümeti, askerlerine hiçbir şekilde Yandex.Taxi’yi indirmemelerini emretti. Rus şirketi bu iddiaları reddediyor.

Bu Yazıya Tepki Ver