Kovidden sonra kanser patlayacak

saglikmanset2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüm dünya koronavirüse odaklandı, başta kanser olmak üzere diğer hastalıklar geri planda kaldı. İrlandalı onkologlar, önümüzdeki 10 yıl için kanserden ölümlerini artırabileceği konusunda uyardı.

İrlandalı onkologlar, kovidin sağlık sisteminde neden olduğu bozulma nedeniyle kanser vakalarının tanımlanmasında ve tedavisinde yaşanan gecikmelerin önümüzdeki on yılda hastalıktan ölüm oranını artırabileceği konusunda uyardı. Onkolog Profesör Seamus O’Reilly, pandeminin zamana bağlı kanser tedavisi için muazzam etkileri olduğunu söyledi. Sağlık sisteminin hastaların birikmiş iş yükü ile başa çıkmakta zorlanacağını belirten doktor, pandemiden önce bile kanser teşhislerinin yılda yaklaşık % 5 oranında arttığını sözlerine ekledi.

O’Reilly, “Kovid salgını, kanser hizmetlerini etkiledi. Hastalar hastaneye gelme konusunda endişeliydi. Sosyal mesafe ve personelin yeniden görevlendirilmesi nedeniyle hizmetlerin kısılması gerekti. Sağlık hizmetimiz hâlâ normale dönmedi. Bunun muazzam sonuçları var ve onkologlar olarak endişemiz, sonuç olarak ortaya çıkan gecikmiş kanser teşhisi. Kanser bakımı zamana bağlıdır” diye konuştu. Kolonoskopiler bağırsak kanserleri için altın tanı standardı. Kolonoskopiye girmesi gereken hastaların %60’ı üç aydan daha uzun süredir bekliyor.

Profesör Alan Irvine de sistemin çökme riskine dikkat çekti: “Kanseri tedavi etmek hız ve verimlilik gerektirir. İrlanda, dünyanın en iyi onkologlarından ve doktorlarından bazılarına sahip olsa da çok sayıda boş danışman pozisyonuyla elde edebilecekleri çok şey var. Bekleme listeleri uzuyor. Eski danışmanlar emekli oluyor. Bu arada, İrlanda’nın nüfusu artıyor ve yaşlanıyor ve genel kanser vakaları artıyor. Bu, derinden ilgili ve son derece değişken bir kombinasyon, ancak sağlık hizmetlerinin çöküşüne denk gelmemize gerek yok. “

Bu Yazıya Tepki Ver