Rusya’nın 7 günde Avrupa’yı işgal planı

savunmamanset1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SSCB her an savaşın patlak vermesine hazırdı. Sovyetler, düşmanlarını nasıl ezeceklerine ve genel nükleer kıyametten nasıl kaçınacaklarına dair bir plan geliştirdi. ‘Ren Nehrine Yedi Gün’ planı, Avrupa’daki NATO kuvvetlerinin sadece bir hafta içinde ezileceğini vaat ediyordu

Soğuk Savaş döneminde SSCB ile ABD arasında her an bir savaş patlak vermesi beklendi. Herkes Üçüncü Dünya Savaşı’nın nükleer savaş olacağından ve karşılıklı garantili bir yıkımı garanti edeceğinden emindi. Bununla birlikte, 1979’da Sovyetler, düşmanlarını nasıl ezeceklerine ve genel nükleer kıyametten nasıl kaçınacaklarına dair bir plan geliştirdiler. Plan, Avrupa’daki NATO kuvvetlerinin sadece bir hafta içinde ezileceğini vaat ediyordu.

Moskova, önce NATO’nun vuracağına inanıyordu. Plana göre, ittifak Polonya’da Vistula Nehri boyunca 25 hedefi nükleer bombalarla bombalayacak, ülkeyi harap olmuş kirli bir bölgeye dönüştürecekti. Sovyet nükleer kuvvetleri Almanya, Belçika, Hollanda, Danimarka ve kuzey İtalya’yı vuracaktı. Böylece Brüksel’deki NATO karargâhı yıkılmış olacaktı. Sovyetler, ABD, Fransa ve Birleşik Krallık’ı bombalamayarak Batılı müttefikler arasında bölünme yaratmak istedi.

Nükleer saldırılar yapıldıktan sonra, Sovyet ve Çekoslovak orduları düşman hatlarını Ren Nehri’ne doğru kırmayı planladılar. Tanklarda, ittifaktan birkaç kez daha fazla olduklarından, başarıdan emindiler. Aynı zamanda, tarafsız ama stratejik açıdan önemli olan Avusturya’nın da Macarlar tarafından saldırıya uğraması ve işgal edilmesi gerekiyordu. Sovyet çıkarma ekipleri nehirler üzerindeki önemli köprüleri ele geçirecek olsa da Varşova Paktı havacılığının kaderi NATO’nun Avrupa hava limanlarını ve askeri üslerini sona erdirmekti.

Sovyet Donanmasının göreve Atlantik’te ABD ve Avrupa arasındaki tüm iletişimi kesmek ve Amerikalıların müttefiklerine takviye göndermesini engellemekti. Gerekirse, Sovyet Ordusu Fransa’ya doğru ilerlemeye devam edecekti. Batılı ülkelerin şoke olmuş ve dikkati dağılmış liderliğinin müzakere masasına oturmaktan başka seçeneği kalmayacak ve tam ölçekli nükleer savaştan kaçınılabilecekti. Askerler planını çok iyimser ve gerçekleştirmenin neredeyse imkânsız olduğunu düşündü. Yine de Sovyetler, 1980’lerin sonlarına kadar 10 yıl boyunca bu plana dayalı olarak gizli tatbikatlar yaptı.



Bu Yazıya Tepki Ver