“Türkiye Rusya’yı Kafkasya’dan atmak istiyor”

1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Direktörü Türkolog Ruben Safrastyan çarpıcı bir yorum yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin Gürcistan-Azerbaycan-Ermenistan formatı da dahil olmak üzere herhangi bir üçlü formatı desteklemeye istekli olduğuna ilişkin açıklaması, Ermenistan’da geniş yankı buldu. Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Direktörü Türkolog Ruben Safrastyan, bu formatın amacının Rusya’nın Güney Kafkasya’daki rolünü zayıflatmak ve Türkiye’nin etkisini artırmak olduğunu söyledi.

ZAYIFLATMA MANTIĞI

Safrastyan, şöyle konuştu: “Başlangıçta Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan formatı ekonomik işbirliğini ima etti ve daha sonra siyasi seviyeye geçti ve son zamanlarda askeri seviyeye geçişi görüyoruz. Erdoğan’ın Gürcistan-Azerbaycan-Ermenistan formatını destekleme isteğine ilişkin açıklaması, Rusya’nın bölgedeki rolünü zayıflatma mantığına da uyuyor.

JEOPOLİTİK HEDEFLER

Bu, Türkiye’nin Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan’ın Güney Kafkasya’daki entegrasyon süreçlerini düzenleyen ana güç haline gelmesi için Rusya’nın bölgeden çıkarılması da dahil olmak üzere Ankara’nın geniş kapsamlı jeopolitik hedefleri olduğunu gösteriyor.”



Bu format mümkün değil

Safrastyan’a göre, Gürcistan-Azerbaycan-Ermenistan formatı, Bakü’nün Türkiye tarafından desteklenen Erivan’a yönelik düşmanca politikası göz önüne alındığında aslında mümkün değil.

Bu Yazıya Tepki Ver