Giriş : Bundan 6-7 yıl önce yine bir “yeni anayasa” tartışması gündemdeyken, Sevan Nişanyan, Ali Nesin, Edip Yüksel gibi isimlerle Facebook ve mail üzerinden yaptığımız yorumlaşma ve tartışmaları bir metinde toplamış, kitaplaştırmaya niyet etmiştim. “Ütopya” kelimesinin Türkçe karşılığı olarak uydurduğum “Yokistan” başlığını taşıyan kitap -neyse ki- hiç yayımlanmadı. Aradan geçen süre zarfında, bu adamlar yarın devrilir de birileri gelir “ne yapalım şimdi?” sorar diye ana metni ve savunma tezlerini zaman zaman güncelledim. Birkaç hafta boyunca bölüm bölüm bu sayfada yayınlayacağım. İtiraz ve düşüncelerinizi [email protected] adresine iletebilirsiniz.
*
Geçen haftadan devam:
Yurttaşlık
Anayasadan, başta “Türk” ve “Türklük” olmak üzere, tüm etnik kimlik ve tanımlar kaldırılmalıdır. Yurttaş kimliği, sadece “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı” üzerinden tanımlanmalıdır.
Türkiye’de, kendi rızasıyla en az 10 yıl ikamet eden kişiler, talepleri halinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına kabul edilecektir. Bunun haricinde, vatandaşlık hakkı anne ya da babanın herhangi birinden geçer. (Burada iki kilit nokta var: birincisi vatandaşlık hakkı için “herhangi bir şekilde” ikamet etmek yeterli sayılmalı, ister kaçak göçmen ol, ister vizeyle gel vizeni uzat, ister çalışmaya ya da okumaya gel, yeter ki “kendi rızanla” bu ülkede 10 sene yaşamış ol ve bunu ispatla. Bir ülkede 10 sene yaşamayı başaran o ülkenin dilini, geleneklerini, alışkanlıklarını öğrenir. İkinci kilit nokta ise bu hakkın “talebe” bağlı olması. Kimseyi zorla vatandaş yapamayacağın gibi, vatandaşlıktan da çıkamazsın.)
Kimse, hangi sebeple olursa olsun, kendi isteği dışında vatandaşlıktan çıkartılamaz.
Yaşam, sağlık, eğitim, iletişim, haber alma, oy kullanma, kamu hizmetlerinden faydalanma, evlenme, çocuk sahibi olma ve evlat edinme, miras edinme ve bırakma, seyahat tüm T.C. vatandaşlarının temel hakkıdır, mahkeme kararı dahil hiç bir şekilde engellenememeli, kısıtlanamamalı, ertelenememelidir.
Vatandaşların kamuya karşı olan vergi, harç, para cezası vs. borçları hapse ya da herhangi bir şekilde hak kısıtlamasına dönüştürülemez, kamu borçları için gerçek kişiler haczedilemez. (Tüzel kişiler, kurumlar, şirketler müstesna.)