Köşe Yazarı

Yeni Bir Türkiye İçin Yeni Bir Anayasa Hayali : Yokistan (4)

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bundan 6-7 yıl önce yine bir “yeni anayasa” tartışması gündemdeyken, Sevan Nişanyan, Ali Nesin, Edip Yüksel gibi isimlerle Facebook ve mail üzerinden yaptığımız yorumlaşma ve tartışmaları bir metinde toplamış, kitaplaştırmaya niyet etmiştim.

“Ütopya” kelimesinin Türkçe karşılığı olarak uydurduğum “Yokistan” başlığını taşıyan kitap -neyse ki- hiç yayımlanmadı. Aradan geçen süre zarfında, bu adamlar yarın devrilir de birileri gelir “ne yapalım şimdi?” sorar diye ana metni ve savunma tezlerini zaman zaman güncelledim.

Birkaç hafta boyunca bölüm bölüm bu sayfada yayınlayacağım. İtiraz ve düşüncelerinizi [email protected] adresine iletebilirsiniz.

Geçen haftadan devam:

Medeni Kanun

Bireylerin cinsel kimliklerinde beyanları esastır. Bu beyan, hiç bir şekilde devlet tarafından kayıt altına alınamaz ya da kişiler, hiç bir koşul altında cinsel kimliklerini açıklamaya zorlanamaz.



Evlilik için reşitlik ve rıza şartı aranır. Reşit bireyler, kendi hür iradeleri ile evlenme kararı alırlar ve bunun “gerçekleştiğini” yerel yönetimin ilgili nüfus/adres birimine bildirirler. Evlilik bağının gerçekleşmesi için tarafların ikisinin ortak beyanı yeterlidir. Çoklu evlilik açısından “tüm tarafların” rızası ve bilgisi olması koşuluyla herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. (Yani diğer eşlerini ikna ve razı edebiliyorsan harem kur, devlet senin uçkuruna neden kota koysun?)

Boşanma, eğer taraflar arasında bir çekişme yoksa, mal paylaşımı ve çocukların geleceği/bakımı gibi konularda anlaşıldıysa, yine aynı şekilde yerel yönetimin nüfus/adres birimine karşılıklı imzalanan bir sözleşmenin bildirimiyle gerçekleşir. Eğer bu konularda bir anlaşmazlık varsa, önce aile terapistleri aracılığıyla, yine çözülmezse mahkeme yoluyla çözüme gidilir.

Yeni doğan nüfus kayıtlarında, ebeveyn hanesinde yer alacak isimlerin beyanı ve kabulü esastır. Devlet, bunun haricinde ek bir bilgi ve belge talep edemez. Evlilik dışı çocuk dünyaya getirmenin üzerindeki her türlü baskılayıcı ya da zorlaştırıcı engel kaldırılmalıdır.

Kadın, dünyaya getirdiği çocuğun biyolojik babasını açıklamaya zorlanamaz, gerekirse bunu ilerleyen zamanlarda açıklamak üzere gizli tutabilir ya da kayıtlarda gizli kalmasını talep edebilir. Evlat edinme önündeki zorlaştırıcı her türlü engel kaldırılır ve evlat edinme teşvik edilir. Evlat edinmeye dair kayıtlar, konunun tarafları (biyolojik ebeveynler, evlat edinen ebeveynler ve bireyin kendisi) haricinde gizli tutulur ve açıklanamaz.

Miras hukukunda, kişi eğer akıl sağlığı yerindeyken, özgür iradesiyle bir tasarrufta bulunduysa ve bu durum resmi olarak kayıt altına alındıysa buna uyulur. Mirasta vasiyet esastır.