Bir inek için satılıyorlar

Untitled-1-Recovered
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güney Sudan’da çocuk gelin için başlık parası inek veya keçi olarak ödeniyor. Kızlar evlendikten sonra da ‘daha fazla sığır’ elde etmek için kız çocukları da dahil birçok çocuk doğurmak zorunda.

Cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, Güney Sudan’daki çatışmanın önemli bir özelliği olmaya devam ediyor. UNICEF, Güney Sudan’daki kadın ve kızların yaklaşık %65’inin yaşamları boyunca fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını bildiriyor. Cinsel şiddet oranı neden bu kadar yüksek?

İnsan hakları uzmanlarına göre, cevap Güney Sudan’ın yerel ekonomisinin temel bir unsurunda bulunabilir: “Başlık parası.” Güney Sudan’da bir erkek bir kadınla evlenmek isterse, ailesi onun için pazarlık edilen değerine göre genellikle inek veya keçi olarak ödeme yapmak zorunda kalıyor.

Kadınların evlendikten sonra, daha fazla sığır elde etmek için varlık olarak görülen kız çocukları da dahil olmak üzere birçok çocuk doğurmaları bekleniyor. Kızların % 50’sinden fazlası 18 yaşından önce evleniyor. Birçok genç kız, yaşlı taliplerle evleniyor çünkü bu erkekler daha fazla mal varlığına sahip.

Okulda cinsel saldırı tehlikesi

Güney Sudan’da kızların sadece %7’si ilkokulu bitiriyor ve %2’den azı liseye gidiyor. Aileler ayrıca kız çocuklarının okula giderken cinsel saldırıya uğrayabileceğinden endişe duyabilir, bu da değerlerinin ve başlık parasının düşmesine neden olabilir.



 

Bu Yazıya Tepki Ver