Köşe Yazarı

İstanbul CHP’de kimler aday olacak, kimler aday olamayacak?

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP İstanbul’da 9 İlçe Belediye başkanını değiştirirken yerlerine sürpriz isimler aday yapılacak. 5 İlçe Belediye Başkanı ise koltuklarını koruyor.

 

İSTANBUL CHP’DE KİMLER ADAY OLACAK, KİMLER ADAY OLAMAYACAK?

CHP tarihinde ilk defa belediye başkan adayı sayısı 16 bine yaklaştı. 2019 seçimlerinde bu sayı 10 bini bile bulmamıştı. CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun kaybetmesi Özgür Özel’in kazanmasıyla beraber tabanda büyük bir hareketliliğe neden oldu. Çok büyük ihtimalle il genel ve belediye meclis üyeliği için aday adaylığında da büyük bir patlama yaşanacak.

Genel merkezin kasasına şuana kadar 500 milyona yakın bir aday adaylığı müracaatı için para girerken, ilçe örgütlerine de ciddi para bağışları yapıldı. Belediye başkan aday adayı olanlar genel merkeze 30 bin lira para yatırılırken, ilçe başkanlıklarına da 30 ila 80 bin lira arasında bağış yapılıyor.

CHP MYK’da alınan karar doğrultusunda bugün başlayan başvurularda, Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayından 50 bin lira, nüfusu 500 bin ve üzeri il, ilçeler için 30 bin lira, nüfusu 250-500 bin arasında olan ilçelerin belediye başkanlığı içinse 20 bin lira alınması kararı çıkmıştı.



15 Başkan’dan  6’sının yeri sağlam…

İstanbul’da CHP’nin bir Büyükşehir, 14 ilçe belediye başkanlığı olmak üzere 15 belediye başkanlığı var. AK Parti’nin 24, MHP’nin ise bir belediye başkanlığı bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu ve Ekrem İmamoğlu dışında şuana kadar başka bir isim yok.

14 Belediye Başkanı içerisinde en başarısız olan Kemal Deniz Bozkurt kesin aday yapılmayacak başkanlardan biri. Şimdiye kadar Esenyurt’ta 17 kişi aday adaylığı için müracaat etmiş bulunuyor. Esenyurt’a şuana kadar müracaat etmemiş ve Cuma günü müracaat edecek sürpriz bir isim Belediye Başkan adayı olarak gösterilirse şaşırmayacağım.

Avcılar Belediye Başkanı Av. Turhan Hançerli’nin aday yapılmayacağı kamuoyunda konuşulmaya başlandığı andan itibaren İstanbul’da en çok aday adaylığı için müracaat bu ilçede yapıldı. Mevcut İlçe Başkanı Erdal Nas, eski Belediye Başkanı Dr. Haney Handan Toprak Benli başta olmak üzere tam 25 kişi başvurdu. Turhan Hançerli çok büyük ihtimalle aday yapılmayacak. Yerine ise 3 dönem belediye başkanlığı yapan Mustafa Değirmenci’nin oğlu Ali Rıza Değirmenci aday yapılırsa şaşkınlık yaşamayacağım. Müracaat edenler içerisinde Ekrem İmamoğlu’nun Başkan Vekili olarak görev yapmış olan Hüseyin Aksu’nun da aday adaylığı için müracaat etmesi dikkat çekiyor.

2 dönemdir Kemal Kılıçdaroğlu kontejanından başarısız olmasına rağmen seçilen Dr. Bülent Kerimoğlu, pazarlık yapabilmek için Büyükşehir Belediye Başkanı adayı oldu. İlçede başkan aday adaylığı için 20’ye yakın isim müracaat etti. Bakırköy’e bir kadın aday gösterilirse benim için sürpriz olmayacak. Ayrıca müracaat etmiş isimler içerisindendeğil dışardan bir ismin getirileceğini düşünenlerdenim.

Dr. Hasan Akgün 7. döneme aday

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, belediye başkanlığı için 7. dönem, CHP’den 4. dönem aday adaylığı için müracaat etti. Kamuoyunda tepki yaratsa da AK Parti karşısında Akgün dışında kazanabilecek başka bir isim bugüne kadar öne çıkmadı. Akgün’ün son kez aday gösterileceğini düşünüyorum. Akgün’ün karşısında 3 aday adayı var.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’nin bir kez daha aday gösterileceğine inanıyorum, ancak İYİ Parti ve DEM Parti’nin ne yapacağı bu noktada çok önemli. Her iki parti aday çıkardığında Çebi’nin işinin çok zor olduğunu söyleyebilirim. Yine AK Parti’nin Aziz Yeniay’a adaylık teklifi götürdüğünü biliyorum. Yeniay aday olursa ve kazanırsa da hiç şaşırmayacağım.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi aday gösterilecek. Ancak rotasyona tabi tutulacak. Ümraniye Belediye Başkanlığı için aday olursa da kimse için sürpriz olmasın.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç geçen dönem Kılıçdaroğlu’nun kontejanından aday olan ikinci Belediye başkanıydı. Bu dönem aday yapılmayacağı çok açık.

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat tekrar aday gösterilecek.

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı aday gösterilmeyecek. Gürsel Tekin Kılıçdaroğlu kazansaydı Kadıköy adayı olurdu. Bu dönem Kadıköy’e  bir kadın aday gösterirlirse sürpriz olmaz.

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel aday yapılmazsa sonuç şaşkınlık yaşatmasın.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç tekrar aday gösterilecek.

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin aday gösterilmeyecek ve yerine Ekrem İmamoğlu’nun çekirdek kadrosu içerisinde yer alan Resul Emrah Şahan yüzde 90 aday yapılacak. O olmazsa yerine İBB’den Tonguç Çoban aday gösterilebilir.

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık yeri garanti belediye başkanlarından biri. Her ilçede çok sayıda müracaat olurken Beylikdüzü’nde hiç aday adayı olmaması dikkat çekiyor.

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’de aday yapılmayacak belediye başkanları arasında bulunuyor. Erdem Gül’ün yerine bir kadın adayın gösterileceği ilçelerden biri olabilir.