Köşe Yazarı

Ümit Özdağ neden Mansur Yavaş’ın adaylığını önerdi?

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ümit Özdağ yaptığı açıklama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaybetmesi üzerine mi, yoksa Erdoğan’ın kazanması üzerine mi bir strateji kurdu? Bu sorunun yanıtını iki farklı senaryo üzerinden okumak lazım. Mansur Yavaş aday yapıldığında Kürtler sandığa gitmeyebilirler. Yavaş aday yapılmaz ise bu sefer de, Yavaş’ı destekleyenler de bir kırılma yaratılabilir. İşin özü; Özdağ, pimi çekilmiş el bombasını 6’lı masanın altına bıraktı.  Millet İttifakı’nın bileşenleri pimi çekilmiş el bombasını etkisiz hale getirebilecek stratejik hamleyi yapabilirler mi?

Özdağ’ın Yavaş önermesine iki açıdan bakabiliriz. Birincisi iyimser okuma üzerinden…

Bir; Ümit Özdağ, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının konuşulmasından çok rahatsız oldu ve Kılıçdaroğlu’nun Recep Tayyip Erdoğan karşısında seçim kazanamayacağını gördü. Erdoğan’ın üçüncü kez seçim kazanmaması için, kazanabilecek isimlerden biri olan Mansur Yavaş’ı açık bir şekilde kamuoyuna ve Millet İttifakı’na önerdi.

Özdağ, siyaset açısından bir prestij ve Mansur Yavaş’ı destekleyen seçmen nezdinde büyük bir sempati kazandı. Yavaş, aday yapılmadığında ise bu kesimlerden destek alabilecek bir zemin oluşturdu. Nasıl iyi bir stratejist olduğunu ortaya koydu.

Millet İttifakı’nı oluşturan 6 siyasi parti liderine rağmen adayı belirleyebilecek bir isim olma özelliğini kazandı ve bu hamle ile Meral Akşener karşısında da pozisyon kaptı. Şayet Akşener, Yavaş’ın adaylığını desteklemezse de, bu sefer Akşener’i köşeyi sıkıştırmış olacak.

Sözün özü; Özdağ küçük bir partinin Genel Başkanı olarak gündemi belirleyen isim ve kazananı oldu.



İkinci bakış açımsa; şeytanın avukatlığını yapmak olacak…

Ümit Özdağ, Mansur Yavaş adaylaştırılsa Kürt seçmenlerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandığa gitmeme kararının çıkabileceği şartları sağlamış oldu. Kürt Hareketi’nin açık açık Erdoğan ve Yavaş arasındaki tercihi, öncelikle sandığa gitmeme kararı olabileceğini baştan söyleyelim. İkinci tercihleri ise, geçmişte Kürtlerle iki defa masaya oturmuş olan Erdoğan, üçüncü kez Kürt açılımı yapmak zorunda kalabilir. Ki, bu kart açıldığında Kürtler, Erdoğan’ı destekler. Diyeceksiniz ki, “Kürtleri Erdoğan’a oy vermeye Öcalan bile ikna edemez.” O zaman derim ki, “Kürt hareketini tanımıyorsunuz. Kürtler bugüne kadar stratejik oy kullandılar ve  nihai hedeflerine kadar stratejik oy kullanmaya da devam edecekler..”

****

Erdoğan ve çevresi, seçimleri birinci turda kazanamayacaklarını açıkça görmektedir ve seçimleri ikinci turda kazanmayı hedefleyeceklerdir. İkinci tura kalacak muhalefetin adayının kim olacağı çok önemlidir. Muhalefet birinci seçimi kazanabilecek bir ismi belirleyebilir ve seçimi ikinci tura bırakmayabilir diye söyleyebilirsiniz. İşte kazın ayağı tam da burada önemli. Özdağ’ın, Yavaş hamlesi birinci turda seçim kazanmak üzerine değildir.

Ümit Özdağ’ın Mansur Yavaş hamlesinin kime yarayıp, yaramadığına iyi bakmak gerekiyor. Avrasya Anket’in yayımladığı son ankette Yavaş yüzde 43, Erdoğan ise yüzde 36.5. Aradaki fark yüzde 6.5. Kılıçdaroğlu yüzde 39.9, Erdoğan 38.1. Aradaki fark yüzde 1.8. İmamoğlu 43.3, Erdoğan 37.1. Aradaki fark ise yüzde 6.2.

Kilit oy Kürtler. Kürtlerin tercihi olmadan Millet İttifakı adayının kazanma şansı yoktur. Kürtlerin sandığa gitmeme kararı ise Erdoğan’ın işine yarayacak bir hamledir. Özkan’ın Yavaş hamlesinin amacı tam da budur.

Denilerbilir ki Özdağ, Erdoğan lehine hamle yaptıysa, Kılıçdaroğlu’nun aday olması daha iyiydi. Neden iktidar lehine diye okuyorsunuz ki…. Kılıçdaroğlu’na önermek Özdağ’a geldiği gelenek açısından ve temsil ettiği misyon açısından siyasi intiharı olurdu. Sonuçta Özdağ, bir siyasi partinin Genel Başkanı ve amacı partisinin güçlü çıkmasını sağlamaktır. Yaptığı hamle buna hizmet etmektedir.

Son söz: Ümit Özdağ, pimi çekilmiş el bombasını 6’lı masanın altına bıraktı ve Özdağ’ın hamlesi Millet İttifakı’nı karıştıracak bir hamledir. Yavaş ve Kılıçdaroğlu aday yapılmadığında aday yapılacak isim etrafında birlik oluşturmak zor olacaktır. Özdağ’ın hamlesi ancak Millet İttifakı’nın karşı bir hamlesi ile boşa çıkartılabilir. O da, 6’lı ittifakı en az fire ile sandığa taşıyacak ve Kürtler’in sandığa gitmeme kararı alma ihtimallerine karşı Kürtlerden oy alabilecek bir ismi önermeleridir.

Not: Benzer bir hamleyi Muammer İnce’den beklediğimin altını çizeyim. İnce’nin İmamoğlu aday olursa destekleyeceklerine yönelik hamle. İşte bu iki hamle iki siyasi partinin de neden kurulduğunun sorusuna yanıt olacaktır. Bekleyip görelim.